Ky ?sht? p?rkthim i nj? faqeje anglisht n? origjinal.

GNU ?sht? i vetmi sistem operativ i zhvilluar p?r t’u dh?n? liri p?rdoruesve t? tij. ?’?sht? GNU-ja, dhe ?’liri ?sht? n? loj??

?’?sht? GNU-ja?

GNU-ja ?sht? nj? sistem operativ q? ?sht? software i lir?—pra, q? respekton lirin? e p?rdoruesve. Sistemi operativ GNU p?rb?het nga paketa GNU (programe t? hedhur n? qarkullim enkas nga Projekti GNU) si dhe software i lir? i hedhur n? qarkullim nga pal? t? treta. Zhvillimi i GNU-s? b?ri t? mundur p?rdorimin e nj? kompjuteri pa software q? n?p?rk?mbin lirin? tuaj.

K?shillojm? versione t? instaluesh?m t? GNU-s? (m? sakt?, shp?rndarje GNU/Linux) q? jan? plot?sisht software i lir?. M? tep?r mbi GNU-n? gjeni m? posht?.

 [Pamje ekrani nga Hyperbola me p?rgjegj?sin e dritareve i3] 

Hyperbola 0.3 me p?rgjegj?sin i3 t? dritareve, cool-retro-term (emulues terminali), Gimp (p?rpunues figurash), dhe Iceweasel-UXP (shfletues)

 [Pamje ekrani nga Dragora 3.0-beta1 me p?rgjegj?sin e dritareve
IceWM]  Dragora / IceWM
 [Pamje ekrani e Guix 0.15 me desktopin GNOME 3]  Guix / GNOME3
 [Pamje ekrani nga Hyperbola 0.3 me p?rgjegj?sin e dritareve
i3]  Hyperbola / i3
 [Pamje ekrani nga Parabola 2020 me desktopin LXDE]  Parabola / LXDE
 [Pamje ekrani e PureOS 8 me desktopin GNOME 3  PureOS / GNOME3
 [Pamje ekrani nga Trisquel 8 me desktopin MATE]  Trisquel / MATE

?’?sht? L?vizja P?r Software-i i Lir??

L?vizja p?r software t? lir? lufton q? p?rdoruesit e kompjuterit t? fitojn? lirin? q? sjell software-i i lir?. Software-i i lir? vendos p?rdoruesit n? kontroll t? pun?s s? tyre me kompjuter. Software-i jo i lir? i vendos p?rdoruesit n?n pushtetin e zhvilluesit t? software-it. Shihni videon shpjeguese.

?’?sht? Software-i i Lir??

Software i Lir? do t? thot? q? p?rdoruesit jan? t? lir? t? xhirojn?, kopjojn?, shp?rndajn?, studiojn?, ndryshojn? dhe p?rmir?sojn? software-in.

Software-i i Lir? ?sht? ??shtje lirie, jo ?mimi. P?r t? kuptuar konceptin, do t? duhej t? sillnit n? mend “i lir?” si te “fjala e lir?”, jo si te “birr? falas”.

M? sakt?, software i lir? do t? thot? q? p?rdoruesit e nj? programi g?zojn? kat?r lirit? thelb?sore:

  • Liria p?r ta xhiruar programin si t? doni, p?r ?far?do q?llimi (liria 0)
  • Liria p?r t? studiuar se si punon programi, dhe p?r ta ndryshuar q? t? b?j? llogaritjet tuaja ashtu si doni ju (liria 1). Hyrja n? kodin burim ?sht? parakusht p?r k?t?.
  • Liria p?r t? rishp?rndar? kopje, q? k?shtu t? mund t’u vini n? ndihm? t? tjer?ve (liria 2).
  • Liria p?r t’u shp?rndar? t? tjer?ve kopje t? versioneve tuaj t? modifikuar (liria 3). Duke b?r? k?shtu mund t’i jepni krejt bashk?sis? nj? shans p?r t? p?rfituar nga ndryshimet tuaja. Parakusht p?r k?t? ?sht? hyrja n? kodin burim.

Zhvillimet n? p?rdorimin e teknologjis? dhe rrjeteve i kan? b?r? k?to liri edhe m? t? r?nd?sishme tani se ?’qen? m? 1983-shin.

Sot l?vizja p?r software t? lir? shkon m? tej se zhvillimi i sistemit GNU. Shihni sajtin e Free Software Foundation-it p?r m? tep?r t? dh?na mbi ?ka b?jm?, dhe p?r nj? list? rrug?sh se si mund t? ndihmoni.

M? tep?r rreth GNU-s?

GNU ?sht? nj? sistem operativ i ngjash?m me Unix-in. Kjo do t? thot? q? ?sht? nj? grumbull i mjaft programeve: aplikacione, librari, mjete zhvilluesi, madje edhe loj?ra. Zhvillimi i GNU-s?, i nisur m? janar t? 1984-s, njihet si Projekti GNU. Mjaft nga programet te GNU-ja jan? hedhur n? qarkullim n?n kujdestarin? e Projektit GNU; k?to i quajm? paketa GNU.

Emri “GNU” ?sht? nj? akronim rekursiv i “GNU's Not Unix.” “GNU” shqiptohet gnu, si nj? rrokje e vetme, si kur thuhet “dru”, por duke z?vend?suar dr-n? me gn-n?.

Programi, q? n? nj? sistem t? ngjash?m me Unix-in shp?rndan burimet e makin?s dhe komunikon me hardware-in, quhet “kernel”. GNU-ja p?rdoret zakonisht me nj? kernel t? quajtur Linux. Kjo nd?rthurje p?rb?n sistemin operativ GNU/Linux. GNU/Linux p?rdoret nga miliona vet?, edhe pse mjaft prej tyre e quajn? gabimisht “Linux”.

Kerneli i vet? GNU-s?, The Hurd, u fillua m? 1990 (para se t? fillohej Linux-i). Vullnetar?t vazhdojn? ta zhvillojn? Hurd-in, ngaq? ?sht? projekt teknik interesant.

M? tep?r t? dh?na

Projekti GNU i k?rkon me forc? bashk?sis? t? komunikoj? n? rrug? q? jan? miq?sore, mikprit?se dhe t? sjellshme. Shihni Udh?zime GNU p?r Komunikime t? Sjellshme.

Planet GNU Prurje RSS

GNU is Looking for Native English Speakers for Proofreading and Translations: We at the GNU Project love languages. Here are two main things we do in this area and how you can join to help. *...

Successful Resistance against Nonfree Software in Schools: The GNU Education Team presents examples of teachers, students, parents, free software advocates and the community at large who are...

Saying No to unjust computing even once is help: New article by Richard Stallman: http://www.102546.tw/philosophy/saying-no-even-once.html

Hidhuni N? Veprim

M? tep?r z?ra

A mundeni t? jepni ndihmes? n? nj? nga k?to Fusha Me P?rpar?si t? Madhe?

  • Sistem operativ telefonash i lir?,
  • decentralizim, federim, dhe vet?strehim,
  • p?rudh?s, firmware, dhe dizajne hardware t? lira,
  • biseda t? atyp?ratyshme me video dhe z?,
  • nxitje e pjes?marrjes nga persona me p?rfaq?sim t? pamjaftuesh?m n? bashk?si,
  • dhe m? tep?r.

A mund t’i dilni zot nj? paketeje GNU t? pamir?mbajtur?

P?r m? tep?r t? dh?na, shihni faqet web t? paketave.

Paketa GNU hedhur n? qarkullim s? fundi

P?rshkrime t? shkurtra p?r krejt paketat GNU

Paketa kuturu e sotme…

GNU Common Lisp

GCL is an implementation of the Common Lisp language. It features the ability to compile to native object code and to load native object code modules directly into its lisp core. It also features a stratified garbage collection strategy, a source-level debugger and a built-in interface to the Tk widget system. (doc)

Gati p?r k?t? faqe:

[en] English   [de] Deutsch   [es] espa?ol   [fa] ?????   [fr] fran?ais   [it] italiano   [ja] 日本語   [nl] Nederlands   [pt-br] português   [ru] русский   [sq] Shqip   [tr] Türk?e   [uk] укра?нська   [zh-cn] 簡體中文   [zh-tw] 繁體中文  

 [Logo FSF-je]  “The Free Software Foundation (FSF) ?sht? nj? ent jofitimprur?s me nj? mision mbar?bot?ror: promovimin e liris? s? p?rdoruesit t? kompjuterit. Ne mbrojm? t? drejtat e krejt p?rdoruesve t? software-it.”

FSF-ja ka po ashtu ente v?llez?r n? Europ?, Amerik? Latine dhe Indi.
Mos ngurroni t? b?heni pjes? e tyre!

山君配资